Jesteśtutaj: Home > Zdrowie > Orzechy w naszej diecie

Orzechy w naszej diecie

nuts-close-up-1380930-mSięgamy po nie chętnie, a liczne przepisy zalecają ich wykorzystanie jako wyjątkowych dodatków do domowych wypieków. Orzechy włoskie już dawno stały się ważnym składnikiem polskiej diety, a możliwości ich zastosowania nie brakuje. Idealne do chrupania, są cennym dodatkiem do ciast i deserów. Posiekane na drobniutkie kawałki mogą stać się ciekawym dodatkiem to potraw mięsnych oraz innych „obiadowych” przysmaków. Bez względu na to, w jaki sposób wykorzystamy je w swej kuchni, będą one ważnym składnikiem diety. Dlaczego?

 

Bo orzechy włoskie są nie tylko smacznym, ale i korzystnym dla zdrowia przysmakiem. Znane i cenione były już w czasach starożytnych, kiedy to zwrócono uwagę na ich korzystny wpływ na pracę ludzkiego mózgu. Wierzono, że można je stosować jako lek na bóle głowy, do dziś silne jest przekonanie, że orzechy włoskie doskonale poprawiają pamięć i pomagają w szybszym przyswajaniu wiedzy. Bez wątpienia można potraktować orzechy jako jako cenne źródło białka, witamin oraz soli mineralnych. Niestety, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz wysoką kaloryczność orzechów należy zachować umiar w ich spożywaniu.

Dodaj komentarz